نذر فرهنگی
آشنایی با نذر فرهنگی
نذر فرهنگی؛ مشارکتی معنادار، آگاهانه، عاشقانه و طرحی نو برای زندگی سرشار از لذتی معنوی و روحنواز است. ارتباط با افراد و مشارکت داشتن در امور خیر و داوطلبانه زندگی را متعالی میکند. نذرفرهنگی، طرحی است اجتماعی– فرهنگی که قصد آن احیای سنت حسنه ی نذر و ایجاد فرصت برای تمام افرادی است که می خواهند و می توانند وقت و مهارت خود را نذر کنند .
زمان، مهمترین نعمتی است که خداوند در اختیار انسان قرار داده است. امروزه آنچه که از آن به عنوان نذر یاد می شود، در دایره ی مناسبت های مذهبی می گنجد و نیت نذرکننده نیز اغلب رسیدن به خواست، امیال خود و البته رضای خداوند متعال است.
طرح نذر فرهنگی، به جهت داشتن قید فرهنگی برآن است تا علاوه بر نهادینه کردن فرهنگ نذر که موضوعی فراتر از نذر و انفاق اموال انسان در راه خداوند است، گونه ای جدید و البته مغفول مانده که همانا نذر وقت و مهارت افراد است، را ترویج کند تا موضوع نذر فقط در محدوده ی نذرمال، اموال و مایملک افراد قرار نگیرد و کسانی هم که دارای تخصص و مهارت اند، مجالی یابند تا بوسیله ی نذر وقت و مهارت خود، ادای نذر کنند و انسان در قید حیات و توسط خودش به دیگران نفع برساند.
در واقع نذر فرهنگی پهنه ای وسیع از مهربانی وخلاقیت است، که با ایمان و اعتقاد درونی در جهت تقرب و رضای خدا، تلاش می کند به مهمانان خدای مهربان در روی زمین خدمات تخصصی در قالب نذر فرهنگی ارائه کند . پزشکان محترم، معلّمین مهربان، مشاورین و مددکاران دلسوز، وکلا و حقوقدانان ارجمند و همه ی متخصصین در همه ی اقشار با تلاشی مضاعف و با نذر وقت و تخصص خود و حضور در سرای محله ها، مساجد، حسینیه ها، خیریه ها و کانون های مختلف، بطور مستمر و یا به مناسبت های خاص، ضمن ادای نذر و بهره مند نمودن افراد از نذورات تخصصی، در جهت رشد و تعالی و استحکام ریشه های نذرفرهنگی، بسیار شایسته تلاش می کنند .
در نذرفرهنگی، همه ی افراد جامعه بنا به تخصص و علم و دانش و مهارتی که دارند، می توانند به همنوع خود در هر کجای این گیتی که باشند، کمک برسانند؛ بنابراین طرح مزبور میتواند برای نیکوکار، سیقل روح و جان، و برای نیازمند، موجب نشاط و امید، و برای هردو، واسطه ی حصول رسیدن به سرمایه ی معنوی باشد.
نذر فرهنگی یعنی چی؟
یعنی توسعه مفهوم بخشش و ایثارگری ، نذر فرهنگی یعنی مصداق امروزی ایثار ، نذر فرهنگی یعنی فرهنگ نذر غیر مالی، نذر فرهنگی یعنی بیشتر کردن نگاه غیر پولی به امر خیر. یعنی دوباره نگاه کردن به اهداف اصلی امر خیر. یعنی کمک به تقویت و استمرار روحیه یاریگری، همیاری اجتماعی و مشارکت اجتماعی. نذر فرهنگی یعنی اشتراک سرمایههای فرهنگی به جای سرمایههای اقتصادی آن هم در فرایندهایی که شخصی تر، صمیمی تر و ارتباطات عاطفی بیشتر دارند. نذر فرهنگی تقویت سرمایه اجتماعی است که حمایت متقابل از همدیگر را به دنبال دارد. نذر فرهنگی نذر وقت و تخصص است.
نذر فرهنگی عقلانیت توام با عشق
موسسه نذرفرهنگی چیکار میکنه؟
سال 89 بر اساس ایده “نذر فرهنگی، نذر وقت و تخصص” مجموعهای به نام نذر فرهنگی راه افتاد که در سال 92 با شماره مجوز 33166 به نام موسسه خیریه نذر فرهنگی امام رضا (ع) ثبت رسمی شد.
موسسه نذر فرهنگی در دو حوزه کلی فعالیت میکند :
#حوزه ترویج نذرفرهنگی
#حوزه خدمات
هر کدام از حوزهها وظایف مشخصی دارند که توضیح داده می شود.
حوزه ترویج نذرفرهنگی
کار اصلی حوزه ترویج نذرفرهنگی، عمومی سازی فرهنگ نذرغیرمالی است. در مؤسسه ما تمرکز روی فعالیتهای تخصصی می باشد ولی ما هر نذر وقت که شما انجام بدهید را نذر فرهنگی میدانیم. برای ترویج ابتدا باید گفتمان نذر فرهنگی شکل بگیرد که اینکار با کمک صاحب نظران و اساتید دانشگاهی انجام میدهیم. بعد از آن از روشهای مختلف این گفتمان را بین مردم جامعه و متخصصان انتشار میدهیم. این یعنی سعی می کنیم فرهنگ نذر وقت و تخصص و نذر غیر مالی را در کنار نذرها و کمکهای مالی در بین عموم مردم ترویج نماییم.
اعتقاد ما این است که کمک مالی لازم ولی همه مشکلات با پول حل نمی شود! بعضی اوقات لازم است کاری کنیم که یک کودک نیازمند در جامعه احساس تنهایی نکند و بداند برای حل مشکلش بهترین آدمای شهرش حواسشون بهش هست!
حوزه خدمات
درست است که از نظر ما نذر فرهنگی هر جور کار داوطلبانه جامعه دوست که در آن توسعه مفهوم بخشش و ایثار موج میزند! اما برای حوزهخدمات روی فعالیتهای تخصصی در پنج زمینه: آموزش، پزشکی، مشاوره، حقوقی و سایرتخصصهای فنیوهنری تمرکز کردیم. باید بگوئیم که در طول 7 سال فعالیتمان بیشتر از 2500 متخصص در این زمینهها به نذر فرهنگی پیوستند و بیش از 20000 نذر فرهنگی به کمک این عزیزان و بدون صرف هزینه مالی ادا شده است. این همان چیزی است که جامعهشناسان به آن سرمایه اجتماعی می گویند!
در حوزهخدمات تمام تلاش همکاران بر این است که بستری رو فراهم کنند تا وقت ارزشمند نیکوکاران و داوطلبین متخصص ما که برای کمک به افراد نیازمند نذر کردهاند، به بهترین نحو برای خدمت رسانی از آن استفاده شود.
برای رسیدن به این هدف مؤسسه برای مراحل مختلف خدمات رسانی فرآیندهایی را تعریف کرده است و از بدو شروع کار آن از یک سامانه اینترنتی برای مدیریت بهتر کارها استفاده می کند.
آدرس سایت: nazrefarhangi.ir
ادای هر نذر فرهنگی سه ضلع داره
– نیکوکار
– بهرهمند
– محلاداینذر
نقش اصلی در خدمات ما به عهده داوطلبان می باشد.
متخصصین داوطلب ارزشمندترین سرمایهی مؤسسه ما هستند و ما تماماً تلاشمان بر این است که ضمن حفظ کرامت همراهانمان بهترین شرایط برای ادای نذرشان و رساندن خدماتشان به نیازمندان فراهم شود. اینجا باید بگوییم که: متخصصینِ عزیز،ما ارزش وقت شما رو به خوبی میدانیم و از همراهی شما سپاسگزاریم!
– بهرهمند: تعریف ما کسی هست که از طرف یک مؤسسه خیریه یا هر نهاد و ارگان دولتی و غیر دولتی با یک نیاز مشخص به ما معرفی می شود و از خدمات نیکوکاران ما بهرهمند می شود. ما در مؤسسه مستقیما با بهرهمندان در ارتباط نیستیم. ما اینکار را برای مؤسسات خیریه، ارگانها و نهادهای دولتی و غیر دولتی متولی نیازمندان گذاشتیم. برای آنها آرزوی توفیق داریم.
در قوانین مؤسسه ما محلاداینذر یک جای عمومی هست و قرارها به هیچ وجه در مکانهای خصوصی گذاشته نمی شود. همکاران ما بر حسب نیاز و در مناطق مختلف شهر و بر اساس استانداردهای از قبل تعیین شده محل هایی را انتخاب می کنند و مؤسسه با آن ها تفاهم نامه همکاری تنظیم می کند. البته یک گزینه هم برای محل ادای نذر خود مؤسسات معرف نیازمندان هست.
وظایف دیگر
با توضیحاتی که داده شد احتمالا مشخص شد که کلیّت کارهای ما در حوزه خدمات در مؤسسه نذر فرهنگی چه می باشد ولی باید اشاره کنیم که در این حوزه به غیر از ایجاد هماهنگی زمانی و مکانی برای ادای نذر، جذب نیکوکار، مذاکره با مؤسسات خیریه و نهادها برای استفاده از خدمات ما و مذاکره با مکانهای عمومی به منظور تامین محل ادای نذر وظایف دیگری هم وجود دارد: کنترل اطلاعت متخصصین داوطلب پس از ثبت نام مثل کد نظام پزشکی، کد نظام مشاوره و …، نظارت بر روند ادای نذر، همچنین ثبت کامل اطلاعات افراد و نذر ادا شده در سامانه و حفظ ارتباط با نیکوکاران از دیگر کارهای همکاران حوزه خدمات هستند.
در پایان باید بگوییم که نذر وقت و تخصص یک تفاوت بزرگی که با نذر مالی دارد این است که لازم نیست صاحب سرمایه اقتصادی باشد بلکه همین که شهروند هستید با سرمایه فرهنگی میتوان نیکوکار باشید و سرمایه فرهنگی هر آدمی ظرفیتهای گفتوگویی و ارتباطی، دانش و اطلاعات و تخصصها و مهارتهای آن میتواند باشد. این یعنی که حتی بهرهمندان از خدمات مؤسسه هم میتوانند در هر لحظه نیکوکار باشند زیرا همۀ آدمها امری فرهنگی برای اشتراک گذاشتن با دیگران دارند. از هم صحبتی ساده با یک بیمار یا سالمند تنها تا مشاورۀ درمانی با او یا آموزش دادن یک نوجوان یا جوان.